“Wij bieden jou: zelfstandige.” Vacatures voor freelance journalisten zijn géén vacatures

misdaad

Gejuich bij de afgestudeerden, hier en daar een traantje van vreugde. Er is nog eens een vacature voor een journalist! Maar eigenlijk ook weer niet…

PXL, één van de zes Vlaamse hogescholen met een professionele bacheloropleiding in de journalistiek, maakte melding op Facebook. Het Laatste Nieuws zoekt een misdaadverslaggever voor de regio Brussel. Correctie, ze zoeken een freelance misdaadverslaggever. Een vacature mag dit dus eigenlijk niet heten; eerder een aanbod van een potentiële klant van de freelancer in kwestie.

Schijn bedriegt

Dat dit meer is dan een potje semantisch muggenziften, blijkt uit het vacaturebericht zelf. De format die Regiojobs aanbiedt, is op maat gesneden van – u raadt het – vacatures in plaats van opdrachten. Het resultaat is een ietwat gewrongen bericht. De formulering “Wij bieden jou: zelfstandige” is niets minder dan hilarisch. Het aanbod van “een nieuw avontuur vol afwisseling binnen dé leidende mediagroep van Vlaanderen” wringt al iets meer. Werk je als zelfstandige wel ‘binnen’ een mediagroep? Dat het zou gaan om een voltijdse betrekking, is ook niet onschuldig. Is een freelancer die ‘voltijds’ opdrachten uitvoert voor één klant, namelijk geen schijnzelfstandige?

Natuurlijk is het niet eenvoudig om een opdracht uit te schrijven binnen de strakke format van een vacaturesite, ook al behoort die vacaturesite tot diezelfde ‘leidende mediagroep van Vlaanderen’. De eigen corporate website biedt dan wat meer flexibiliteit, hetgeen, afgaande op de vacatures, een kernwaarde is bij de Persgroep.

Maar helaas, ook daar staan deze en andere opdrachten geklasseerd onder het titeltje ‘Openstaande vacatures’. Freelance journalist Zuiderkempen (Hoeràà voor de Kempen!), freelance sportmedewerker, freelance misdaadverslaggever regio Brussel, freelance lay-outer en nog een freelance lay-outer. Zeg nog eens dat er geen werk is in de journalistiek.

Core business

Vergis u echter niet, de Persgroep schrijft ook echte vacatures uit, te kennen: voor functies in dienstverband. Ronkende beroepstitels als ‘Junior Online Trafficker’, ‘ICT Security Architect’ en ‘Data-analist Business Intelligence’ krijgen van De Persgroep (ik citeer even):

  • een nieuw avontuur vol afwisseling binnen dé leidende mediagroep van Vlaanderen.
  • een aantrekkelijk salarispakket met extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een uitgebreide groeps- en hospitalisatieverzekering, gunstig aantal vakantiedagen, een bedrijfsrestaurant, winstdeelname en aantrekkelijke comfortdiensten.
  • doorgedreven opleidingen op maat.

En de freelance journalisten en lay-outers, die toch misschien een heel klein beetje de core-business van een mediabedrijf uitmaken? Die moeten maar genoegen nemen met dat nieuwe avontuur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s