VRT zegt IS, BBC zegt ‘so-called Islamic State’. Elke keer weer

ISSoms kijk ik per ongeluk naar het BBC-journaal van zeven. Leuk is dat, vooral wanneer het over binnenlands nieuws gaat. Het Verenigd Koninkrijk is anders dan België, maar eigenlijk vooral toch niet. Het weer is grijs, de regering rijdt rechts en de last-minute deals naar Syrië doen gouden zaken.

Drie keer heb ik een reportage zien passeren over IS. Of neen, drie keer heb ik een reportage zien passeren over ‘so-called Islamic State’. Want zo wordt de terreurorganisatie consequent benoemd door de nieuwsankers, reporters en voice-overs van het BBC News.

‘So-called’. Zogenaamd. Zogezegd. Zelfverklaard. Telkens opnieuw. BBC neemt stelling met vlijmscherpe efficiëntie. Scherper dan VRT, me dunkt. Als ik mij niet vergis, heeft de Vlaamse openbare nieuwsdienst relatief vroeg besloten om niet meer voluit te spreken over ‘Islamitische Staat’, enkel over ‘IS’. De organisatie is elk vermoeden van religieuze kwalificatie onwaardig, luidt de redenering.

Weet je nog, toen Steve Stevaert een sterk merk was in plaats van een slachtoffer van afpersing? Hij vond dat we het Vlaams Blok/Belang moesten doodzwijgen. Iets met een gat in een haag dat alleen maar groter wordt, als je het er probeert uit te knippen. Ook vond hij dat we niet meer moesten praten over het ‘Vlaams Blok/Belang’, maar over het ‘VB’. Dan zou het idee niet telkens versterkt worden, als zou de partij samenvallen met ‘het’ Vlaamse belang.

Zo werkt het niet, denk ik. Niet bij het VB, en ook niet bij IS. We weten waarvoor de organisatie staat, of we ze nu voluit benoemen of niet. Alleen weten Britten nu ook heel goed wat het standpunt van de BBC is. Dat die zogenaamde ‘Islamitische Staat’ meelift op een merk dat hun niet toebehoort. Dat die zogenaamde ‘Islamitische Staat’ niets van doen heeft met de religieuze gemeenschap die ook naar het journaal van zeven kijkt. Dat die zogenaamde ‘Islamtische Staat’ nep is. Met één klein woordje. Elke uitzending weer. Zogenaamd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s