22 interviews, 3 focusgroepen & 5000 surveys voor een eenvoudige stadsslogan

A

Dit is een reclameblog. Marketing kan mij wel boeien. Daarom treinde ik afgelopen dinsdag richting Antwerpen om een event bij te wonen over de citymarketing van Antwerpen en Mons. Drie lezingen en een vluchtige netwerkdrink later ben ik een aantal inzichten rijker:

  •  Antwerpen-Centraal is en blijft het mooiste station van België (dat wist ik stiekem al).
  • Het Schoon Verdiep is écht wel schoon (dat wist ik nog niet).
  • De marketing rond Antwerpen en Mons (en bij uitbreiding de Waalse ‘Sillicon Valley’) laat zich als zoveel Europese steden samenvatten door een combinatie van oud en nieuw, historisch en innovatief, traditie en vooruitgang, of zoals men in Leuven zegt: ‘eeuwenoud en springlevend’.
  • Zowel Antwerpen en Mons stonden voor de uitdaging om de (B)evolking te betrekken in een marketingcampagne die zich uitdrukkelijk richt op de drie andere B’s (Bezoekers, Bedrijven en ‘Brains’).
  • Daarbij aansluitend: ‘Atypisch Antwerpen’ is NIET de nieuwe baseline van Antwerpen. Echt niet. Dat punt leek een beetje gevoelig te liggen…
  • Een stad is een belevingsproduct dat (grotendeels) steunt op tevreden, terugkerende klanten en goeie word-of-mouth. Het is moeilijk promotie voeren voor een product dat niet op punt staat. Anderzijds kan een goede promotie die beleving wel oriënteren. Wie weet gaan bezoekers nu meer op zoek naar datgene wat Antwerpen zo ‘atypisch’ maakt. Stadsmarketing kan zo zelfs herinneringen aan verleden stadsbezoeken herstructureren. ‘Atypisch Antwerpen’ is een nieuwe bril waarmee je naar de stad kijkt.

Wat mij evenwel het meest opviel, is dat de voorgestelde marketingcampagnes naast het creatieve ook expliciet op een empirische pijler steunen. Tweeëntwintig diepte-interviews, drie focusgroepen en vijfduizend volledig ingevulde surveys schuilen achter Nieuw-Antwerpen. Zo’n investering in tijd en geld laat je niet uitvoeren door mensen die weinig kaas hebben gegeten van kwantitatieve data-analyse of kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Daarnaast vindt stadsmarketing niet in een sociaal vacuüm plaats. Inzichten in de ruimere communicatiecontext en media-effecten, maar evenzeer in politiek-sociale actoren, demografische evoluties, culturele identiteitsbeleving en macro-economische concepten hebben richting gegeven aan de positionering van Antwerpen en Mons. Empirie vormt de basis voor creatieve keuzes.

Het toeval wil dat je komende zaterdag kan kennismaken met een opleiding waarin je je verdiept in de empirische studie van gemedieerde communicatie en waar je zelf dit soort onderzoek leert ontwerpen, uitvoeren en inzetten in de praktijk. Afspraak om 10u in de Parkstraat 45, Leuven.

Dit was een reclameblog. Zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s