Bedelaars, afwas en Cruella De Vil: Zo brengt de pers armoede in beeld

Vijftien procent Belgen leefde in 2011 in armoede, lazen we vrijdag op de websites van De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Metro en De Redactie (een dag eerder berichtte Het Belang van de Gazet ook over armoede in België). De zes nieuwsberichten onderscheidden zich vooral in de keuze van obligate stockfoto. De Mediahuisredacteurs kozen voor onderstaande foto’s.

armoede1

Goed, deze personen zien er arm uit (behalve misschien Cruella De Vil in de foto rechtsboven). Het Belga-bericht gaat echter niet over deze ondergrens van marginaliteit. Het gaat over vijftien procent van de Belgische bevolking. Vijftien. Eén op acht (ongeveer). Het gaat over ouderen en eenoudergezinnen die niet rondkomen met één inkomen. Ze overleven wel, maar er is geen ruimte voor ‘beleving’ en ontsnappen aan de armoedeval is moeilijk. Het gaat over kinderarmoede, hetgeen verder gaat dan bedelen.

De Persgroep en De Redactie pakken het anders aan en bieden een blik achter de gevels.

armoede2

De Redactie (onder) pakt naar mijn aanvoelen nog steeds uit met een stereotype van marginale armoede. Mijn voorkeur gaat uit naar de keuze van de Persgroep (boven). Deze foto kan je pas ten gronde aan armoede koppelen, wanneer je de tekst leest. Op zichzelf is de foto weinigzeggend en zelfs inzetbaar in verschillende contexten. In combinatie met de tekst zet de foto een toon die meer aansluit bij de inhoud van het persbericht. Ze illustreert de druk van het leven in armoede zonder te vervallen in expliciet marginale cues.

Is dit nu zo belangrijk? Ik durf toch pleiten van wel. Telkens een journalist op papier, online of tv over armoede bericht, komt de bedelaar vaak in beeld. Een vluchtige lezer – te kennen: een lezer die niet leest – blijft achter met de koppeling tussen armoede en marginaliteit, inclusief stereotiepe connotaties en beperkende definities. Haal de dakloze bedelaar gerust uit de kast wanneer het over dakloze bedelaars gaat. Maar laat ze niet één op acht Belgen vertegenwoordigen. Neen, zelfs niet louter ter illustratie. Daarvoor is de problematiek te breed.

Advertenties

2 thoughts on “Bedelaars, afwas en Cruella De Vil: Zo brengt de pers armoede in beeld

  1. Prachtig Maarten! Zoals kunst hoop geeft, geef jij hoop als superkritische analist / woordkunstenaar aan mensen, aan mensen dus, onder de trilplaat van een fantastische verzorgingsstaat. J.C.

  2. Pingback: Maarten is benieuwd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s