Mascottes op dieet, worden endorsers steeds dunner?

Kangoeroejongen. Walibride. Frankengoeroe. De nieuwe mascotte van pretparkketen Walibi heeft iets onnatuurlijks, iets pervers. Het is een ‘freak of nature’, een misgelopen experiment. Half jongen, half kangoeroe en hij speelt muziek in een popgroep! En terecht opgemerkt door DeStandaard in een NVDR*-gevoelig nieuwsbericht: de mascotte is fel vermagerd. Niet dat de oude Walibi een obees buideldier was, maar in vergelijking met de leptosome puberale nieuwkomer maakt hij geen schijn van kans. Een magere troost, maar Walibi is klaarblijkelijk niet de enige mascotte bij wie een dieet door de strot is geduwd. We overlopen een aantal succesvolle afvallers. Maagringen in de aanslag en vingers in de keel: go!

Dit is Honey. Correctie, dit wàs Honey, 20 milligram geleden. Met een gemiddeld gewicht voor een honingbij van 0,128g bleef de make-over niet onbesproken in de bijenkorf. Om alle buzz in de kiem te smoren opteerde Honey voor de directe aanpak en pakte ze uit met haar wespentaille op een zeer gesmaakte flash mob:

Honey was een rolmodel voor een hele generatie bijen. Zelfs de meest individualistische good-for-nothings konden niet weerstaan aan de nieuwe ‘lezzz is more’ hype. Ook Maja, notoire wijsneus en onruststoker, is agressief beginnen vasten. Dag na dag keek ze in haar druppel en vervloekte het feit dat enkel verticale strepen schijnen af te slanken. Maar na vier weken crashdieet moest Maja niet meer onderdoen voor haar grote voorbeeld bij Kellog’s.

Bij de andere ontbijtgranen verliep de overgang minder gesmeerd. Waar vroeger ‘door dik en dun’ gold, heerste nu een ‘van dik naar dun’-mentaliteit. Slecht nieuws dus voor dierenfamilies bij wie de eigenschap ‘rond en gezellig’ in het genetisch materiaal staat gegraveerd. En hoe weinig broodjes beren ook zouden smeren, het zullen altijd dikke, donzige viervoeters blijven. Daar waar diëten faalt, zo redeneerde meneer Kellog, biedt enkel vervanging soelaas. En zo komt het dat Chocos niet meer door een gezellige beer wordt aanbevolen, maar wel door die stomme ADHD-chimpansee van Coco Pops, formerly known as Choco Crispies, formerly known as Choco Pops.

De hype heeft ondertussen de proporties van een ware obsessie aangenomen en niet enkel in de reclamewereld. Terwijl Maja het ideeëngoed naar kindertelevisie importeerde, deed Microsoft hetzelfde voor instant messaging. Wie durft er zeggen dat internauten asociale vetkwabben zijn met door paprika chips reeds op jonge leeftijd dichtslibbende aders? Kijk dan maar eens naar de mannetjes van MSN Messenger. Kijk, lekker rank en slank. Zoals het een gezonde digital native betaamt.

De voorvechters van de ideologie gaan zelfs een stap verder en bewandelen ook de controversiële paden der subliminale perceptie. Waarom anders heeft de majestueuze berg van Paramount Pictures de laatste jaren zo hard te lijden aan zijdelingse, maar (en dat is mooi meegenomen) zeer esthetische slijtage? Erosie? Ontbossing? De opwarming van het klimaat? Ik zet mijn geld op magerzucht.

Films, tv, reclame, internet,… alles wordt maar dunner. Zo ook mijn lijstje van voorbeelden (want toegegeven, ik heb lang moeten zoeken naar bovenstaande gevallen). Laten we dus eindigen met een dikke, vette waarschuwing: Kellog’s ontbijtgranen eten, hippe pretparken bezoeken, naar kindertelevisie kijken (om welke reden dan ook, I’m not here to judge), je sociale leven beheren via instant messaging platformen allerhande, en films kijken… WORD JE ECHT NIET DUNNER VAN, HOOR! Als je echt wilt afvallen, moet je koekjes en taart en gebak eten, zoveel je wilt. Dat heeft de bekendste kapper van het land immers met verve bewezen. Durf ik daar een cheesy slogan aan toevoegen?*

Afvallen door aan te vallen, dat bevalt me!

*Ja. Ja, dat durf ik.

Advertenties

4 thoughts on “Mascottes op dieet, worden endorsers steeds dunner?

  1. Pingback: Moest dat nu echt? VT4 op bezoek bij Vangheluwe « Maarten is benieuwd

  2. Pingback: Wie de fok ben jij en wat heb je met Bob de Bouwer gedaan?! | Maarten is benieuwd

  3. Pingback: Moest dat nu echt? VT4 op bezoek bij Vangheluwe | Maarten is benieuwd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s