‘Ik wil journalist worden, wat studeer ik?’

‘Wat kan je er later mee doen?’ ‘Is vier uur wiskunde genoeg?’ ‘Waar gaat het eigenlijk over?’ Stuk voor stuk boeiende vragen die ik mocht beantwoorden op de infodag van de faculteit Sociale Wetenschappen afgelopen zaterdag. Sommige scholieren waren wat verlegen en staarden eerbiedig naast mij heen. Sommige ouders keken mij dan weer strak in de ogen, bewakend dat ik ze niet om de tuin leidde met mijn verkooppraatjes. En dan waren er ook nog die studiezoekers met één welbepaalde vraag: ‘Ik wil journalist worden. Wat studeer ik best?’ En dat vind ik een bijzonder interessante vraag.

Verkooppraatje

Scholieren met een journalistieke roeping komen doorgaans vastberaden over, althans in de mate dat je als achttienjarige vastberaden kunt zijn. Wat hen bezighoudt, is de vraag op welke manier ze hun doel het best kunnen bereiken. Na kort aan te stippen dat ik in deze denkoefening rechtstreeks betrokken partij ben, formuleer ik graag een vijfdelig antwoord op deze vraag.

Antwoord

Een eerste mogelijkheid is de professionele bachelor in de Journalistiek, waarbij de klemtoon ligt bij een hands-on aanpak. Leren door te doen. Drie jaar lang scherp je technische en redactionele vaardigheden aan, die bovendien ook hun nut bewijzen buiten de journalistieke praktijk en in de brede mediaproductiesector. Dat die flexibiliteit geen overbodige luxe is, komt door de relatief beperkte vraag naar journalistieke krachten. Dat die flexibiliteit zelfs een meerwaarde vormt, zal later blijken.

Sinds een aantal jaren is er ook de master in de Journalistiek, die vooral zoekt in te spelen op de nood aan reporters met een brede algemene kennis of een inhoudelijke specialisatie. Met een academische bachelor op zak kan je starten aan de masteropleiding die naast een praktijkgericht luik nieuwsproductie ook als onderzoeksthema benadert.

Voor een studiezoekende scholier verschuift in dit scenario de vraag naar welke academische bachelor het meest geschikt is. Voor een brede, maar diepe kijk op de samenleving ben je bij elke sociaalwetenschappelijke opleiding bij het juiste adres. Maar ook studenten uit andere humane en zelfs exacte wetenschappen kunnen doorstromen naar de journalistieke master. Via een schakelprogramma kan je zelfs vanuit de reeds vermelde professionele bachelor de master instromen, wat ook vaak gebeurt. Het is evenwel mijn (hoogst persoonlijke) mening dat je in zo’n constructie aan het hoger geformuleerde doel van de masteropleiding voorbijgaat, met name de combinatie van een academische fond met journalistieke competenties. Die laatste zijn in dit geval  reeds in de professionele bachelor bijgebracht. Er zijn echter mensen die daar anders over denken en die mensen zijn doorgaans ook slimmer of althans meer ervaren dan mij. Ik geef het maar mee. Age before beauty en zo.

Met de wildgroei aan journalistieke opleidingen de laatste jaren mogen we overigens niet vergeten dat journalist geen beschermd beroep is. Een opleiding in de journalistiek maakt je dus niet tot een journalist, maar brengt je wel relevante competenties bij. Is zo’n opleiding dan wel nodig? Docenten, assistenten en onderzoekers binnen het vakgebied zullen je op het hart drukken dat hun programma wel degelijk een meerwaarde vormt. Dat neemt niet weg dat je ook je kansen kunt wagen zonder journalistiek diploma op zak. Met de juiste vaardigheden, instelling en een werkgever die gelooft in je potentieel kan je het ook ver schoppen. Omgekeerd is een diploma in de journalistiek geen garantie op (interessant) werk. Zoals binnen elk vakgebied hangt veel af van wat je zelf uit de opleiding haalt, wat je ermee doet en wat je eraan toevoegt.

Eindigen doen we met een waarschuwing. Als de vraag luidt: ‘wat studeer ik best om journalist te worden?’, beschouwt de studiezoeker de opleiding volledig instrumenteel aan het grote einddoel. Dat is verraderlijk om twee redenen. Ten eerste dreigt de studiezoeker te vergeten dat die zich drie tot vijf jaar intensief zal moeten inzetten in opleiding X. Het is daarom van belang om naast een nuchter langetermijnperspectief inzake beroepsuitwegen de opleiding als doel op zich te benaderen. Anders gezegd: kies alstublieft een opleiding waarin je je thuis voelt. Ten tweede ben je als studiezoeker net of nauwelijks achttien jaar oud. De kans bestaat dat je huidige droomjob over drie tot vijf jaar niet meer dezelfde is. Een studiekeuze in functie van een strak omlijnde toekomstvisie is daarom niet zonder risico. Mijn advies (mijn persoonlijk advies, zoals een blog het betaamt): Relativeer je eigen vastberadenheid en voorzie wat ‘rek’ in je studiekeuze. Anders gezegd en reeds gezegd: kies alstublieft een opleiding waarin je je thuis voelt!

Verkooppraatje (bis)

En laat nu net de opleiding Communicatiewetenschappen perfect passen in bovenstaande aanbevelingen. Tot in oktober!

Save

Advertisements

5 thoughts on “‘Ik wil journalist worden, wat studeer ik?’

 1. Hey maarten,

  Straf schrijfwerk.

  Zonder je academische aspiraties en uitmuntend talent ridicuul te willen doen overkomen: Een kus van de juf en een bank vooruit! Ik kijk al uit naar meer leuke schrijfsels.

  Fee
  PS: de mijne zijn een pak minder boeiend, taalkundig correct en/of verantwoord maar voel je vrij om ook eens een kijkje te nemen. Maar het moet niet hoor. Nee, echt, voel je niet verplicht. Gniffel.

 2. Pingback: 4 verkooptrucs van opleidingen die u vanaf nu doorziet | Maarten is benieuwd

 3. Pingback: 4 verkooptrucs van opleidingen die u vanaf nu doorziet | Maarten is benieuwd

 4. Voor mensen die nog twijfelen over schrijven als inkomen heb ik een blog geschreven. Je kan het gewoon proberen door online te starten. Met een artikel per dag kom je al een heel eind. Je hoeft niet te solliciteren, geen baas nodig, geen opleiding journalistiek. Gewoon schrijven over onderwerpen waar je gepassioneerd over bent. Ik ben een iets langer dan een half jaar bezig en verdien meer dan $1000 / maand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s