Twee vliegen in één inleiding

vlieg die het in Keulen hoort donderen

“Met theorie alleen red je het niet.”

Met deze slogan geeft de Katholieke Hogeschool Mechelen blijk van een verdomd weldoordachte marketingstrategie. In de strijd om studiezoekers in een gedemocratiseerd hoger onderwijs valt de eerste uitdaging  samen met het spanningsveld tussen academische en professionele opleidingen. Overtuig een studiezoeker maar eens waarom die niet hoort te kiezen voor een opleiding met meer aanzien, een breder perspectief en vetter betaalde carrièremogelijkheden. Leg maar eens uit hoe het eeuwige mantra van levenslang leren verenigbaar is met de directe inzetbaarheid die een professionele opleiding van drie jaar beoogt. Hogescholen met gelijkaardige opleidingen zijn niet meer in eerste instantie elkaars concurrenten. Deze scholen zijn vaak ook geografisch voldoende verspreid om vreedzaam naast elkaar de Vlaamse weide te begrazen.

De KHMechelen lijkt daarentegen zeer goed te begrijpen dat het academisch onderwijs meer dan ooit een rechtstreekse concurrent vormt. De ietwat populistische, maar daarom ook erg duidelijke slogan legt een hardnekkig breekpunt bloot, en misschien zelfs wel een taboe in onze meritocratische samenleving. Het is een rechtstreekse aanval op de universitaire bollebozen, die vanuit hun ivoren toren neerbuigend het plebs de les spellen. Het is dan ook een geniale zet om het grootste verkoopspunt van de academie om te buigen tot hun grootste zwakte. Met één kort zinnetje schiet die ivoren toren hoog de lucht in, ver verwijderd van de samenleving waar het allemaal om draait. Een karikatuur van jewelste, maar het werkt. Centraliseren en maximaliseren, zoals men aan de universiteit doceert tijdens de lessen reclameleer. Pas als de strijd met de academici is beslecht, kan men de pijlen gaan richten op de evenknie. “In de praktijk kies je voor de KHMechelen”, weerklinkt het tweede deel van de slogan, terwijl de Mechelse troepen triomfantelijk het slagveld verlaten.

Deze blog schaart zich achter dat credo, maar geeft er wel een meer genuanceerde invulling aan. Na mijn opleiding in de communicatiewetenschappen ben ik nu goed een half jaar bezig met, jawel, communicatiewetenschappelijk onderzoek. Journalistiek, media, strategische communicatie,… allen kunnen mij boeien. Toch was mijn keuze voor de communicatiewetenschappelijke richting vooral gemotiveerd vanuit een eenvoudige passie voor het schrijven. Dat schrijven heb ik de laatste tijd wat verwaarloosd. Daarom verbind ik er mij toe om wekelijks een korte bijdrage neer te pennen over de werelden van communicatie en onderwijs, met een beroepsmatige klemtoon op journalistiek. Dat worden dan twee vliegen in één klap. Want net zoals iemand zijn vaardigheden moet oefenen om ze op peil te houden, is kennis niet iets wat je bezit, maar waar je door zwemt. Theorie praktiseer je. Maar probeer dat idee maar eens in een slogan te gieten…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s